< Повернутися до списку

"СБУ хоче зупинити наш бізнес" - Юрій Явтушенко

"СБУ хоче зупинити наш бізнес" - Юрій Явтушенко

26.06.2017

2588

14 червня СБУ навідалася в офіси страхових компаній «Саламандра-Україна», «Фінанс-Лайн» та громадської спілки «Український страховий омбудсмен». А 20 червня силовики прийшли з обшуком до дніпровського офісу страхової компанії «ДІМ Страхування».

За даними СБУ, правоохоронці виявили та зруйнували масштабну фінансову схему, пов'язану з фіктивним страхуванням ризиків, до якої й були причетні згадані страховики. У Службі безпеки вважають, що таким чином було «відмито» майже 4,5 млрд грн.

Співвласником згаданих компаній є Юрій Явтушенко. Він відомий у страхових колах своєю жорсткою позицією стосовно схемного і кептивного страхування. Крім того, Явтушенко неодноразово заявляв, що Нацкомфінпослуг займає «мляву» позицію відносно порушників. Через це, за його словами, на ринку коїться безлад, а права клієнтів страхових компаній абсолютно не захищені.

Водночас позицію і дії бізнесмена підтримують далеко не всі учасники страхового ринку. Наприклад, його неодноразово звинувачували в тому, що скупка боргів страховиків-банкрутів, яку здійснює одна з компаній Явтушенка «Маркс.Капітал», завдає шкоди всьому ринку. Крім того, багато галасу наробила операція з купівлі страхового товариства «Іллічівське» у 2016 році. Вона відбувалася на тлі конфлікту між Юрієм Явтушенком і екс-директором купленої компанії Юрієм Гришаном, який не хотів втрачати своєї посади. Також проти Явтушенка було відкрито декілька кримінальних справ. І представники «Саламандра-Україна» заявляють, що одна з них, порушена Київською міською прокуратурою №2 у травні 2016 року, за якою Юрія Явтушенка підозрюють у незаконних фінансових операціях, і стала причиною для обшуків.

На думку Явтушенка, візит СБУ – це «замовлення», яке стало наслідком відкритої критики на адресу регулятора, а також швидкого зростання компаній, що викликає заздрість конкурентів. Про те, як зберегти бізнес в умовах силового тиску, і навіть очистити та оздоровити страховий ринок, Юрій Явтушенко розповів в інтерв'ю Mind.

Обшуки ваших компаній – це чиєсь «замовлення»?

– У мене є версія, хто стоїть за цими обшуками. Але оскільки вагомих доказів я поки що не маю, імена та прізвища озвучувати не буду. Я впевнений, що рано чи пізно ми зможемо притягти цих осіб до юридичної відповідальності. І я особисто готовий заплатити винагороду тому, хто надасть мені неспростовні докази, які допоможуть вийти на замовників.

Що вилучили представники СБУ в ході обшуків?

– Близько 150 жорстких дисків і 50 ноутбуків. Шукали ще й сервери. Але ми зберігаємо дані за кордоном, тож вони обмежилися тільки цим. Завдання було очевидне: зупинити бізнес. Але своєї мети СБУ не досягло, оскільки наша система вибудувана таким чином, що співробітники можуть працювати віддалено, їм непотрібно бути присутніми в офісі. Так, конфіскація техніки – це, звичайно ж, збиток. Але на життєдіяльності компанії це жодним чином не позначилося. Правда, довелося на якийсь час зупинити роботу Страхового омбудсмена – телефонний номер 409 був відключений. Але ми продовжували приймати скарги на страховиків поштою і через сайт.

Ви вважаєте, що правоохоронці на цьому заспокояться?

– На нас можуть спробувати натиснути за допомогою регулятора і зупинити ліцензію. Але за що? Нещодавно проведено перевірку Нацкомфінпослуг (завершилася у травні). Вона показала, що до компанії немає жодних претензій, резерви на місці, ліквідність достатня, скарг на платіжну дисципліну теж немає. Отже, і з цього боку нас атакувати безглуздо. Навіть більше, скажу, що протягом чотирьох днів після обшуку обидві страхові компанії («Саламандра-Україна» і «ДІМ Страхування») виплатили за страховими випадками 1 млн грн. Це говорить про те, що ми продовжуємо працювати в нормальному режимі.

Служба безпеки висунула вам звинувачення у відмиванні 4,5 млрд грн. Що це за сума, звідки вона взялася?

– СБУ потрібна була красива скандальна цифра. Вони, швидше за все, зібрали всю інформацію про обороти не тільки нашого бізнесу, а й компаній, з якими у нас договірні відносини. Йдеться про «Фінанс-Лайн» і «Маркс.Капітал», які займаються скупкою боргів. Як страхових, так і банківських. Одна з таких факторингових операцій, наприклад, склала близько 1,6 млрд грн. Сюди ж силовики явно додали борги СТ «Іллічівське», а також обороти «Саламандра-Україна» і «ДІМ Страхування». Обидві страхові компанії за 2015–2016 роки отримали 383 млн грн валових платежів, «Маркс.Капітал» виплатив громадянам за страховиків-банкрутів 9,2 млн грн. Але відмивання коштів й інші звинувачення просто голослівні.

З моменту відкриття проти нас кримінальної справи у травні 2016 року ми офіційно зверталися до органів прокуратури, МВС і СБУ, були готові надати будь-яку інформацію, дати пояснення за всіма даними і цифрами. Але оскільки СБУ ставила перед собою мету не розібратися в ситуації, а заблокувати роботу компаній, то слідство до нас жодного разу не звернулося.

Але Державна фіскальна служба, наприклад, неодноразово заявляла, що страхові компанії активно використовуються для переведення коштів у готівку й оптимізації оподаткування.

– У страхових компаній у чинному законодавчому полі немає інструментів, за допомогою яких можна займатися переведенням у готівку і подібними операціями. Єдине «вікно», яке залишилося у страхового ринку – це перестрахування. Туди і йдуть мільярди. Але тоді виникає слушне запитання: чому ані Нацкомфінпослуг, ані та ж СБУ не намагаються закрити цей канал для виведення грошей – це можна зробити дуже легко, а вважають за краще тиснути на стабільний і нормально працюючий бізнес? Відповіді на нього немає.

Якщо очистити ринок, як ви говорите, дуже легко, чому комісія та інші компетентні органи цим не займаються?

– Поки Нацкомфінпослуг була і залишається політично невільною і ангажованою, цього і не станеться. Більшість людей у комісії, які підіймають руки за прийняття тих чи інших рішень, лобіюють інтереси окремих страхових компаній, а не ринку і клієнтів у цілому. Насправді має залишитися близько 30–50 страховиків. Усіх інших – кептів, схемників, назви яких добре відомі, – буквально протягом трьох місяців держрегулятор може закрити. Або, інший шлях: припинення ліцензії доти, доки страховик не почне показувати реальні обороти і що-небудь продавати.

Можливо, тоді прихід СБУ – це банальне рейдерство?

– Така версія теж має право на існування. Ми дуже швидко розвиваємося. Тому не виключено, що хтось зацікавився нашими бізнесом і вирішив таким чином «підім'яти» його під себе.

СБУ заявило, що «близький до певного втікача-одігарха бізнесмен Юрій Явтушенко відмивав гроші Януковича». Про що взагалі мова?

– На Януковича і олігархів, а ще й на війну, якщо є бажання, можна взагалі списати все, що коїться в країні. Який зв'язок між мною, грошима Януковича і якимсь олігархом, що втік, – я просто зрозуміти не можу. Це повний абсурд.

А вам не надходили пропозиції відкупитися від тиску з боку правоохоронних органів?

– Протягом року до мене приходили різні люди, які пропонували закрити кримінальні провадження (йдеться про кримінальне провадження №12013110060004593, відкрите Печерським РУ, провадження №42013110000000266, відкрите Шевченківським РУ, і провадження №12013110070004460, відкрите Подільським РУ м. Києва). Але, що найцікавіше, ніхто з цих осіб мені не говорив, як вони мають намір «вирішувати» це питання. Тому смішно думати, що я заплатив би гроші якимсь незрозумілим людям, які торгують «повітрям». А нас прив'язують до багатьох кримінальних справ тільки тому, що «Фінанс-Лайн» надавав асистанські послуги.

Ви згадали про перевірку Нацкомфінпослуг. Ким і чому вона була ініційована?

– Перевірка проводилася теж з подачі СБУ. Але Нацкомфінпослуг при цьому не знайшла ніяких кричущих порушень. Так, є у нас з регулятором певні розбіжності. Наприклад, комісія вважає, що гроші страховика в МТСБУ не можуть включатися в його активи. Ми ж дотримуємося протилежної думки. І ще нам сказали, що ми занадто швидко платимо клієнтам. Але в цілому жодних глобальних претензій до компаній немає. І це виглядає ще більшим абсурдом, коли профільний контролюючий орган визнає нашу діяльність повністю задовільною, а силовики вибивають двері і навішують на нас грона звинувачень.

До речі, а в якому статусі сьогодні перебуває компанія «Маркс.Капітал»? Адже вона була причиною декількох конфліктів між вами, МТСБУ та Нацкомфінпослуг.

– Діяльність «Маркс.Капітала» є цілком законною. Це визнали не тільки незалежні юристи, а й суди, виграні нами аж до останньої інстанції. Інше питання, що там немає тих «золотих гір», які намалювали в своїй уяві контролюючі органи і СБУ. Адже борги ми викуповували ще до падіння гривні в 2014 році, за курсом 8 грн/$, а в підсумку суми, з якими ми працювали, виросли за вартістю втричі, що стало причиною чималих збитків.

Чому операція з придбання СТ «Іллічівське» обернулася ліквідацією компанії? Ви не змогли спочатку оцінити масштаби проблем?

– Чесно кажучи, на етапі покупки ми не очікували, що туди доведеться «закачати» такий обсяг грошей. Адже якщо взяти той самий «Маркс.Капітал», ті борги, з якими ми працюємо, вони повертаються. Нехай пройде два, три роки, але ми їх повернемо. У ситуації зі СТ «Іллічівське» все набагато складніше. Там просто «діра», в яку потрібно вливати гроші. Наприклад, гасити кредиторську заборгованість перед лікувальними установами, робити великі виплати по КАСКО, ОСАГО тощо. Тому і було прийнято рішення про ліквідацію. І хоча процес затягується, ми сподіваємося, що СТ «Іллічівське» вдасться ліквідувати до кінця 2017 року.

І все ж таки, який обсяг боргів ви отримали разом з покупкою компанії?

– Якщо взяти всі борги СТ «Іллічівське», які потрібно заплатити, то сума складе 70 млн грн. При цьому живих грошей там було лише 5 млн грн.

Який тоді сенс у цій угоді? Це ж чистий збиток...

– Загалом модель бізнесу СТ «Іллічівське» регулярно генерувала збитки. Але у них кращий медичний продукт, від якого хотілося в буквальному сенсі плескати в долоні. Відповідно, напрацьований досвід, технології, взаємини з медичними установами, база клієнтів важать для нас дуже і дуже багато. У підсумку ми заплатили 20 млн грн за технологію. Інші збитки ми компенсуємо через МТСБУ, а також у результаті дисконтування і регресів.

У вас є в планах провести об'єднання «Саламандра-Україна» і «ДІМ Страхування»? Це був би логічний крок.

– По-перше, я ж не одноосібний власник. У нас у всіх компаніях різні акціонери, і вони вирішують, як і куди розвиватися. По-друге, якщо «Саламандра-Україна» орієнтована на страхування фізосіб, то «ДІМ Страхування» більше налаштована на обслуговування корпоративних клієнтів. До того ж компанія купувалася під стратегічного інвестора, і розвиватися «ДІМ Страхування» буде разом із мережею власних приватних клінік. Лише в такому форматі можна побудувати успішний бізнес на медстрахуванні в Україні. Іншого шляху я не бачу.

І що це буде за інвестор?

– Це німецький капітал. Ми маємо намір закрити операцію до кінця 2017 року.

Джерело: Mind

Поділитися:

Компанії з новини

Підстави на дорогах: як вберегтися і хто стає жертвою

Підстави на дорогах: як вберегтися і хто стає жертвою

МТСБУ виплатить 15 млн. грн. за зобов'язаннями компаній-банкрутів

МТСБУ виплатить 15 млн. грн. за зобов'язаннями компаній-банкрутів

Найпопулярніші статті

Топ-тренди страхового ринку на 2023 рік | Блог Parasol.ua

Топ-тренди страхового ринку на 2023 рік | Блог Parasol.ua

Особливості страхування під час військового стану | Блог Parasol.ua

Особливості страхування під час військового стану | Блог Parasol.ua

Де застрахувати машину від обстрілів та ракет під час війни | Блог Parasol.ua

Де застрахувати машину від обстрілів та ракет під час війни | Блог Parasol.ua

Страхування електромобілів під час війни: особливості оформлення | Блог Parasol.ua

Страхування електромобілів під час війни: особливості оформлення | Блог Parasol.ua

Відмінності національного від міжнародного посвідчення водія

Відмінності національного від міжнародного посвідчення водія

Як правильно спілкуватись з поліцейськими при зупинці авто | Блог Parasol.ua

Як правильно спілкуватись з поліцейськими при зупинці авто | Блог Parasol.ua

ChatGPT в Україні: що вміє і як користуватись

ChatGPT в Україні: що вміє і як користуватись

Ціна на Зелену карту для виїзду за кордон в 2023

Ціна на Зелену карту для виїзду за кордон в 2023

Як купити Зелену карту перебуваючи за кордоном

Як купити Зелену карту перебуваючи за кордоном

Страхування для виїзду за кордон для біженців | Блог Parasol.ua

Страхування для виїзду за кордон для біженців | Блог Parasol.ua

Яку автоцивілку обрати в 2023 році

Яку автоцивілку обрати в 2023 році

Страховка для поїздки в Китай

Страховка для поїздки в Китай

Туристична страховка в Таїланд

Туристична страховка в Таїланд

Чим відрізняється Автоцивілка від Зеленої карти

Чим відрізняється Автоцивілка від Зеленої карти

Як збільшити ліміт страхового відшкодування на авто

Як збільшити ліміт страхового відшкодування на авто

Як максимально себе застрахувати під час поїздки за кордон

Як максимально себе застрахувати під час поїздки за кордон

Від чого залежить вартість ОСЦПВ

Від чого залежить вартість ОСЦПВ

На який мінімальний і максимальний термін можна застрахувати авто за Зеленою картою

На який мінімальний і максимальний термін можна застрахувати авто за Зеленою картою

Продовження поліса ОСЦПВ

Продовження поліса ОСЦПВ

Як купити туристичну страховку в аеропорту

Як купити туристичну страховку в аеропорту

Які країни входять у систему Зелена карта

Які країни входять у систему Зелена карта

Що покриває й не покриває туристичне страхування

Що покриває й не покриває туристичне страхування

Як повернути, розірвати поліс ОСЦПВ

Як повернути, розірвати поліс ОСЦПВ

Що робити в разі ДТП за кордоном

Що робити в разі ДТП за кордоном

«ARX» - нове ім'я лідера

«ARX» - нове ім'я лідера

Незвичайні страхові випадки українців на відпочинку

Незвичайні страхові випадки українців на відпочинку

Франшиза в ОСЦПВ і на що вона впливає

Франшиза в ОСЦПВ і на що вона впливає

Купили поліс Зеленої карти, а поїздка зірвалася. Чи можна повернути гроші?

Купили поліс Зеленої карти, а поїздка зірвалася. Чи можна повернути гроші?

Чи можна купити туристичний поліс, перебуваючи за кордоном

Чи можна купити туристичний поліс, перебуваючи за кордоном

У чому різниця між дешевими й дорогими страховками по Автоцивілці

У чому різниця між дешевими й дорогими страховками по Автоцивілці

На які транспортні засоби потрібно оформляти поліс Зелена карта

На які транспортні засоби потрібно оформляти поліс Зелена карта

Що робити туристу під час страхового випадку

Що робити туристу під час страхового випадку

Чим відрізняється паперовий поліс ОСЦПВ від електронного

Чим відрізняється паперовий поліс ОСЦПВ від електронного

Чи можна виїхати за кордон на машині без страховки

Чи можна виїхати за кордон на машині без страховки

Для кого й навіщо потрібне туристичне страхування

Для кого й навіщо потрібне туристичне страхування

Купівля Автоцивілки в інтернеті

Купівля Автоцивілки в інтернеті

Зелена карта в умовах воєнного стану

Зелена карта в умовах воєнного стану

Відмінності національного та міжнародних посвідчень водія

Відмінності національного та міжнародних посвідчень водія