< Повернутися до списку

Як зміниться світ з технологією блокчейн

Як зміниться світ з технологією блокчейн

28.04.2017

2000

У 2016 році в стартапи, пов'язані з блокчейном, було інвестовано $550 млн. Зовсім недавно про намір застосовувати технологію розподіленого реєстру заявили такі гіганти, як IBM, Bosch і Alibaba, а представники Visa визнали, що блокчейн зіграє величезну роль у світових фінансах.

Серед інвесторів блокчейн-стартапів авторитетні венчурні капіталісти начебто Марка Андріссен і Фреда Уїлсона. Технологію вже стали називати «інтернетом для грошей». Канадський вчений і автор книги «Революція блокчейн» Дон Тапскотт вважає, що блокчейн повністю змінить фінансовий сектор подібно до того як інтернет змінив життя людей.

У минулому році глава «Ощадбанку» Герман Греф відзначив, що блокчейн «переверне всі індустрії - від сільського господарства до банків». У багатьох областях блокчейн зможе замінити посередників, тому що учасники будуть здійснювати операції безпосередньо один з одним. За прогнозами консалтингової компанії McKinsey, завдяки блокчейну фінансові інститути в світі зможуть заощадити близько $110 млрд протягом наступних трьох років.

Найголовніше, що, починаючи з минулого року блокчейн перестав бути лише новомодним захопленням шанувальників криптовалют. Технологія розподіленого реєстру прийшла в «велику» економіку.

Банки

Найбільші фінансові інститути вивчають блокчейн, щоб інтегрувати технологію в свої системи і знизити витрати.

За даними Банку Англії, випуск власної криптовалюти дозволить Великобританії збільшити ВВП на 3% за рахунок того, що вони не будуть мати потребу в посередниках. Інвестиційний банк Goldman Sachs вклав $50 млн в компанію Circle, яка впроваджувала використання біткоінів для споживчих платежів. Австралійський Банк Співдружності уклав партнерство з розробником відкритого інтернет-протоколу Ripple, щоб створити систему на основі блокчейна для проведення платежів між філіями банку.

«Сбербанк» нещодавно оголосив, що в цьому році запустить систему електронного документообігу на основі блокчейна. А глава банку Герман Греф заявив про те, що блокчейн почне широко застосовуватися в Росії вже через два роки.

Зараз існують сотні проектів, заснованих на технології блокчейн. Наприклад, біржа біткоін опціонів Coinut допомагає заробити при хеджуванні ризиків на зростаючих і падаючих ринках. У минулому році Visa спільно з блокчейн стартапом Chain оголосила про запуск платіжного сервісу B2B.

Connect. Система повинна забезпечити більшу захищеність платежів і при цьому прозорість, так як залучені сторони будуть бачити всю інформацію про транзакції.

Віртуальний нотаріус

Нотаріальна функція - одна з найбільш цікавих можливостей, яку відкриває блокчейн. Електронний нотаріус Stampery дозволяє записувати дані в розподіленому протоколі. Такий запис доводить, що угода була укладена в певний час між конкретними контрагентами.

Блокчейн змінює спосіб реєстрації власності в реєстрах. У минулому році один з найбільших гравців на ринку блокчейн технологій BitFury запустив проект по реєстрації прав на землю в Грузії. За словами керівника BitFury Валерія Вавилова, блокчейн дозволяє забезпечити безпеку даних так, що вони не будуть втрачені або зіпсовані. З його допомогою в процесі аудиту можна домогтися ефекту перевірки в реальному часі і перевіряти реєстр не раз на рік, а кожні 10 хвилин. Плюс блокчейн знижує ймовірність розбіжностей і скорочує вартість процесу реєстрації прав власності, тому що в найближчому майбутньому ці операції можна буде проводити за допомогою смартфона.

Уряд Швеції також повідомляв, що тестує систему реєстрації та обліку прав на землю, засновану на блокчейні.

Захист авторських прав

У минулому році запустилася платформа Steemit, яка платить авторам за публікації текстів. За словами творців, через місяць роботи відвідуваність проекту збільшилася в 16 разів. За даними засновників, кожен з авторів найпопулярніших записів на платформі заробив близько $8500..

Платформа Ujo Music представляє собою децентралізовану базу даних правовласників і дозволяє виплачувати гонорари музикантам безпосередньо за допомогою розумних контрактів. Інший проект, Stem, залучив $4,5 млн інвестицій. Автори завантажують свою музику і відео на YouTube, Spotify, Apple Music, Soundcloud і використовують систему для отримання гонорарів через смарт-контракти.

Британська співачка Імоджен Хіп стала розміщувати свою музику через блокчейн на платформі Mylencia. За її словами, це дозволяє встановлювати власну ціну за трек і контролювати правила поширення музики замість сервісів на зразок iTunes і Spotify.

Компанія Ascribe допомагає художникам і іншим творчим людям підтвердити своє авторство за допомогою блокчейна. Платформа дозволяє створити цифровий унікальний ID і цифровий сертифікат справжності.

Блокчейн замість паспорта

Розробник програм в сфері авіаперевезень SITA працює над можливістю підтвердження особи пасажира при перетині кордонів на основі технології блокчейн. Якщо створити спеціальні коди для смартфонів, які відкриють доступ до зашифрованих даних пасажирів, для ідентифікації знадобиться тільки зробити фотографію особи мандрівника і відсканувати код на його мобільному пристрої.

ShoCard, Guardtime і інші компанії також застосовують технологію розподіленого реєстру для визначення особистості. Користувачі можуть самі контролювати, хто отримує доступ до їх особистої інформації. Генерується тієї чи іншої платформою унікальний ID можна використовувати як цифровий підпис, який буде пов'язан з будь-якою вашою транзакцією в інтернеті.

Розподілена енергетика

Австралійська компанія Power Ledger і багато інших компаній в різних країнах тестують технологію, яка дозволяє домовласникам, у яких є власні джерела електроживлення (сонячні панелі, як правило) торгувати електроенергією без посередників. Завдяки прозорості блокчейна продавець і покупець можуть відслідковувати рух електрики так само як рух грошей. Вже відомі випадки, коли власник сонячних батарей продав частину відновлюваної енергії своему сусідові.

Боротьба з контрафактом

Компанія Block Verify залучила $53 млн від венчурних інвесторів і бореться з контрафактом в різних областях: від дамських сумочок до ліків. Інша компанія, EverLedger, допомагає контролювати оборот діамантів. Незмінний реєстр допомагає ідентифікувати камені і перевіряти транзакції між учасниками ринку - продавцями і покупцями, а також страховими компаніями і тими, хто оскаржить право власності. У кожного діаманта є унікальний цифровий паспорт, який зберігається в системі.

У минулому році консалтингова компанія Accenture запропонувала відслідковувати ліки за допомогою тимчасових міток, які реєструє блокчейн. Система показує, коли і де справили ліки. За задумом, це дозволить позбутися від нелегальних препаратів і допоможе відстежити відповідність рецептам.

Інтернет речей

Влітку минулого року компанія Chronicled запустила відкритий реєстр для інтернету речей, який зберігає ідентифікатори існуючих предметів. За словами віце-президента напрямки інтернету речей в Silicon Labs Деніела Кулі, «один з основних факторів, що стримують зростання ринку IoT - відсутність сумісності між різними типами пристроїв. Тепер у покупців чіпів є можливість реєструвати і підтверджувати ідентичність в публічному блокчейні.

Cisco, Bosch, Foxconn і інші компанії створили консорціум, який займеться питаннями використання технології блокчейн для підвищення безпеки і поліпшення продуктів інтернету речей. Учасники планують розробити на основі блокчейна розподілену базу даних і протокол обміну інформацією між пристроями IoT.

Регулятори повернулися обличчям до блокчейну

Головний стримуючий момент, що перешкоджає поширенню технології блокчейн - відсутність правової бази. Однак перші прориви «блокчейн-блокади» відбулися ще в 2015 році. Тоді підтримані державою естонські проекти e-Residency і Bitnation, що дозволяють отримати електронне громадянство Естонії, оголосили про запуск блокчейн-сервісу Public Notary. Це віддалений електронний нотаріус, який дозволяє іноземцю завіряти документи, перебуваючи в будь-якій точці світу. Після цього він отримує електронний статус резидента прибалтійської країни.

Пізніше Дослідницький центр Європарламенту опублікував документ з описом того, як можна застосувати технологію для проведення виборів. У Данії блокчейн вже використовують для внутрішньопартійного голосування.

Уряд Сінгапуру теж активно ініціює проекти для вивчення криптовалют і блокчейна. Нещодавно компанія IBM повідомила, що відкриває Центр інновацій технології блокчейн в партнерстві з урядом Сінгапуру.

У минулому році одна з найбільших біткоін-бірж Bitstamp вперше отримала європейську ліцензію. Компанія підписала угоди з урядом Люксембургу, в результаті якого змогла офіційно запустити свої послуги в 28 країнах Євросоюзу.

У січні Міністерство внутрішньої безпеки США стало використовувати блокчейн для захисту, передачі і зберігання даних, зібраних камерами відеоспостереження і датчиками контролю. Технологію тестує і DARPA. У вересні дослідницьке агентство при Пентагоні уклало контракт на $2 млн з софтверною компанією Galois, яка працює над безпекою блокчейна.

Перспективи

Експерти прогнозують, що в цьому році більше блокчейн-стартапів будуть залучати кошти через ICO (Initial Coin Offering - аналог IPO - процес випуску компанією токенів, які служать аналогом акцій на криптовалютній біржі). Таким чином проекти отримають фінансування для розвитку нових технологій.

Фінансові інститути будуть активніше інтегрувати блокчейн в свої процеси. Видання Bit-Новини наводить слова експерта зі стратегічних технологій Microsoft Костянтина Гольдштейна який відзначив, що «в найближчому майбутньому ми зможемо спостерігати не тільки масове зростання блокчейн-рішень і сервісів, а й інтеграцію цієї технології в бізнес-процеси банків. Цьому буде сприяти широкий спектр доступних вже зараз універсальних блокчейн-платформ і хмарних інструментів». Так чи інакше, у 2017 році в світі, безсумнівно, з'явиться ще більше проектів з технологією блокчейн, яка поступово буде проникати в усі індустрії.

Джерело: Хайтек

Поділитися:

Компанії з новини

Allianz став стратегічним інвестором ізраїльського іншуртех-стартапу Lemonade

Allianz став стратегічним інвестором ізраїльського іншуртех-стартапу Lemonade

Федерація страхування просить легалізувати проституцію, зброю та наркотики

Федерація страхування просить легалізувати проституцію, зброю та наркотики

Найпопулярніші статті

Топ-тренди страхового ринку на 2023 рік | Блог Parasol.ua

Топ-тренди страхового ринку на 2023 рік | Блог Parasol.ua

Особливості страхування під час військового стану | Блог Parasol.ua

Особливості страхування під час військового стану | Блог Parasol.ua

Де застрахувати машину від обстрілів та ракет під час війни | Блог Parasol.ua

Де застрахувати машину від обстрілів та ракет під час війни | Блог Parasol.ua

Страхування електромобілів під час війни: особливості оформлення | Блог Parasol.ua

Страхування електромобілів під час війни: особливості оформлення | Блог Parasol.ua

Відмінності національного від міжнародного посвідчення водія

Відмінності національного від міжнародного посвідчення водія

Як правильно спілкуватись з поліцейськими при зупинці авто | Блог Parasol.ua

Як правильно спілкуватись з поліцейськими при зупинці авто | Блог Parasol.ua

ChatGPT в Україні: що вміє і як користуватись

ChatGPT в Україні: що вміє і як користуватись

Ціна на Зелену карту для виїзду за кордон в 2023

Ціна на Зелену карту для виїзду за кордон в 2023

Як купити Зелену карту перебуваючи за кордоном

Як купити Зелену карту перебуваючи за кордоном

Страхування для виїзду за кордон для біженців | Блог Parasol.ua

Страхування для виїзду за кордон для біженців | Блог Parasol.ua

Яку автоцивілку обрати в 2023 році

Яку автоцивілку обрати в 2023 році

Страховка для поїздки в Китай

Страховка для поїздки в Китай

Туристична страховка в Таїланд

Туристична страховка в Таїланд

Чим відрізняється Автоцивілка від Зеленої карти

Чим відрізняється Автоцивілка від Зеленої карти

Як збільшити ліміт страхового відшкодування на авто

Як збільшити ліміт страхового відшкодування на авто

Як максимально себе застрахувати під час поїздки за кордон

Як максимально себе застрахувати під час поїздки за кордон

Від чого залежить вартість ОСЦПВ

Від чого залежить вартість ОСЦПВ

На який мінімальний і максимальний термін можна застрахувати авто за Зеленою картою

На який мінімальний і максимальний термін можна застрахувати авто за Зеленою картою

Продовження поліса ОСЦПВ

Продовження поліса ОСЦПВ

Як купити туристичну страховку в аеропорту

Як купити туристичну страховку в аеропорту

Які країни входять у систему Зелена карта

Які країни входять у систему Зелена карта

Що покриває й не покриває туристичне страхування

Що покриває й не покриває туристичне страхування

Як повернути, розірвати поліс ОСЦПВ

Як повернути, розірвати поліс ОСЦПВ

Що робити в разі ДТП за кордоном

Що робити в разі ДТП за кордоном

«ARX» - нове ім'я лідера

«ARX» - нове ім'я лідера

Незвичайні страхові випадки українців на відпочинку

Незвичайні страхові випадки українців на відпочинку

Франшиза в ОСЦПВ і на що вона впливає

Франшиза в ОСЦПВ і на що вона впливає

Купили поліс Зеленої карти, а поїздка зірвалася. Чи можна повернути гроші?

Купили поліс Зеленої карти, а поїздка зірвалася. Чи можна повернути гроші?

Чи можна купити туристичний поліс, перебуваючи за кордоном

Чи можна купити туристичний поліс, перебуваючи за кордоном

У чому різниця між дешевими й дорогими страховками по Автоцивілці

У чому різниця між дешевими й дорогими страховками по Автоцивілці

На які транспортні засоби потрібно оформляти поліс Зелена карта

На які транспортні засоби потрібно оформляти поліс Зелена карта

Що робити туристу під час страхового випадку

Що робити туристу під час страхового випадку

Чим відрізняється паперовий поліс ОСЦПВ від електронного

Чим відрізняється паперовий поліс ОСЦПВ від електронного

Чи можна виїхати за кордон на машині без страховки

Чи можна виїхати за кордон на машині без страховки

Для кого й навіщо потрібне туристичне страхування

Для кого й навіщо потрібне туристичне страхування

Купівля Автоцивілки в інтернеті

Купівля Автоцивілки в інтернеті

Зелена карта в умовах воєнного стану

Зелена карта в умовах воєнного стану

Відмінності національного та міжнародних посвідчень водія

Відмінності національного та міжнародних посвідчень водія